Δημοσιεύθη:
12.10.07 @ 3:29 μ.μ.
Ετικέτες:
 

Μετάφραση σε απλά ελληνικά της διακύρηξης των Οικολόγων για το βιβλίο ιστορίας

Νίκησε το βιβλίο της υστερίας

Στη σύγχρονη πυρά παραδόθηκε πια το περίφημο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, που συσπείρωσε εναντίον του ένα ευρύτατο διακομματικό λόμπυ και επηρέασε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης.

Τελικά, ο μόνος «συνωστισμός» ήταν αυτός στα τηλεοπτικά παράθυρα, πρακτική που έδωσε ούριο άνεμο στα πανιά του ακροδεξιού ΛΑΟΣ και ήταν αυτός που άφησε έξω από τη Βουλή την Υπουργό Παιδείας παρά οι φοιτητικές κινητοποιήσεις. Αυτό το μήνυμα πήρε η κυβέρνηση Καραμανλή που υπακούοντας στις εξωθεσμικές απαιτήσεις και καταπατώντας την εκπαιδευτική διαδικασία -παρά και τις αλλαγές που έγιναν αποδεκτές από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τη Συντακτική Ομάδα- έστειλε το βιβλίο στα αζήτητα.


Αμαν πια με τις "εξωθεσμικές απαιτήσεις" του καθενός να έχει άποψη περί του τι θα διδάσκονται τα παιδιά του και να την εκφράζει, καταψηφίζοντας πχ. την Υπουργό Παιδείας. Ζήτω οι θεσμοι.

Η αντιπαράθεση αυτή, όμως, δεν είναι καινούργια. Είχε εμφανιστεί και στο παρελθόν με αφορμή τη συγγραφή άλλων διδακτικών βιβλίων που κρίθηκαν «αντεθνικά» ή ακόμη και «αντιχριστιανικά» και αποσύρθηκαν.

Πιστεύουμε πως οι διάφοροι υπερπατριώτες έμποροι της ευαισθησίας των πολιτών που κινητοποιήθηκαν για την απόσυρση του βιβλίου, με την επιλεκτική εθνικιστική μνήμη, εκφράζουν ένα έλλειμμα πολιτικής ωριμότητας, αυτοπεποίθησης, βούλησης για αυτοκριτική και διάθεσης για αντικειμενικότητα στην ελληνική κοινωνία.


Πάρτε παράδειγμα από εμάς, οι οποίοι καίτοι το 1% των ψηφοφόρων (περίπου 0.2% των Ελλήνων) αποτελούμε δείγμα πολιτικής ωριμότητας, διάθεσης για αντικειμενικότητα και (αν μη τι άλλο) φουλ αυτοπεποίθησης.

Όμως η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονες αλλά και οι νεότερες παιδαγωγικές απόψεις (καλλιέργεια της αυτενέργειας, ανάπτυξη της κριτικής σκέψης) απαιτούν την αναθεώρηση των σκοπών και μέσων της διδασκαλίας της Ιστορίας. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τα ιστορικά γεγονότα αλλά και δεν μπορεί οι περιπέτειες του παρελθόντος να καθορίζουν το παρόν και να εμποδίζουν την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ειρηνικού μέλλοντος.


Θα αφήσουμε τα μαθήματα του ιστορικού παρελθόντος να καθορίσουν το βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον μας; Ποιός ο λόγος, αφού αρκεί η καλή καρδιά και χίλιοι καλοί χωράνε.

Κι ούτε μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στην εποχή που τα βιβλία της Ιστορίας ήταν γεμάτα από ονόματα βασιλιάδων, χρονολογίες μαχών και πολέμους, που δεν εμπόδισαν άλλωστε πολλά παιδιά να ξεχνάνε τι ακριβώς εορτάζεται στις εθνικές επετείους.


Εδώ εμείς και συχνά δεν θυμόμαστε.

Στο πλαίσιο αυτό, το ελάχιστο που μπορούμε να επισημάνουμε είναι πως:

- Δεν μπορεί να αρκούμαστε σε υψηλές εθνικιστικές κορώνες για αυτο-κατανάλωση για τη χώρα μας και ταυτόχρονα να καταπατούμε ή να καίμε τα δάση της για να τα κάνουμε οικόπεδα.


Είναι προφανές ότι οι ίδιοι που φωνάζουν ενάντια στα βιβλία ιστορίας καίνε και καταπατούν τα δάση. Ίσως μάλιστα να χρησιμοποιούν τα βιβλία σαν προσάναμμα.

- Δεν μπορεί να καταθέτουμε τα βιβλία της Ιστορίας στον Ψωμιάδη ή στον Καρατζαφέρη και τους ομοίους τους για έγκριση.


Πρέπει να τα εγκρίνει από Κον Μπεντίτ και πάνω.

- Είμαστε με το είδος της ιστορικής μνήμης που ένωσε την Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι με εκείνο που έκανε ερείπια την πρώην Γιουγκοσλαβία.


Γι' αυτό λέμε ναι στα βιβλία που στήριξε ο Τζόρτζ Σόρος, ο οραματιστής της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ


Με την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι σαν τον Βεργή...Υ.Γ Η ανακοίνωση, εδώ (στο τέλος της σελίδας). Ευχαριστούμε τον κ. Kapogeorge για την ανακάλυψη.

5 σχόλια:

"Όμως η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονες"
Αρκεί και οι γείτονες να την αναγνωρίσουν αυτήν την ανάγκη -όχι σε λαϊκό, καθημερινό επίπεδο αλλά σε κυβερνητικό, όχι με συμβολικές πράξεις αλλά με ουσιαστικές.
Τανγκό με έναν δε γίνεται.

Μου κάνει εντύπωση ότι όλοι αυτοί οι οικολόγοι/αριστεροί/προοδευτικοί είναι πάντα έτοιμοι να ψέξουν οποιαδήποτε εγχώρια φωνή τονίσει τα παραπάνω αυτονόητα ("υπερπατριώτες έμποροι της ευαισθησίας των πολιτών" κ.λπ.), ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα απρόθυμοι να επισημάνουν την τουρκική επιθετικότητα.
Έχουν βρει αυτό το προϊόν της 'προοδευτικότητας' και το πουλάνε μονοπωλιακά.


Εμείς ευχαριστούμε για τα κείμενά σου!


Ο μονος λόγος που ο θεός δεν στέλνει δεύτερο κατακλυσμό είναι γιατί ο πρώτος απεδείχθη εντελώς άχρηστος.


Ο κόσμος όταν ακούει για Οικολόγους φτύνει τον κόρφο του.
Του είδους των Οικολόγων της ανακοίνωσης που σχολιάζεις δηλαδή.

Κανονικά, σε όλα τα μέρη του κόσμου, η Ιστορία συνοδεύεται από τις πηγές, ακόμα και για την Ιστορία του Δημοτικού, πολύ περισσότερο του Γυμνασίου. Ας δώσουνε στα παιδιά και αποσπάσματα από τον Μακρυγιάννη, τον Κολοκοτρώνη και των υπολοίπων. Εκεί και τα καλά και τα κακά.
Αλλά δίνουν μυθιστορήματα μόνο.

Πώς οι ιστορικοί πιστήμονες Ρεπουσικοί δεν προτείνουν τις πηγές; Να τις αλλάξουμε, να τις αποδομήσουμε;


Άντε πάλι!!!

Ντάξει το αποσύρανε!

Άλλη μία μεγάλη νίκη του κινήματος!

Ησυχάστε τώρα. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Ο Τζώρτζ Σορος και οι πράκτορες του πήραν τον πούλο. Ντάξει; Όλα καλά;

Το ελληνικό έθνος έτοιμο να μεγαλουργήσει και πάλι ενάντια σε όσους το διαβάλλουν.